Stationsweg 107, 2515 BL Den Haag

Fysio-met-bal

Aantal mensen dat de fysiotherapeut bezoekt neemt toe

Impact van de pandemie herstelt

Ondanks een forse daling ten tijde van de coronapandemie is het aantal patiënten dat de fysiotherapeut bezoekt de afgelopen jaren gestegen. De fysiotherapeutische zorg lijkt daarmee niet alleen te herstellen van de impact van de pandemie maar ook te groeien.

Het aantal consulten dat iemand per behandeling gebruikte, is daarentegen gedaald. Dit blijkt uit gegevens van praktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Het gemiddeld aantal patiënten per praktijk steeg van 1645 (in 2019) en 1786 (in 2021) naar 1833 in 2022. Alleen tijdens het eerste jaar van de coronapandemie lag het gemiddeld aantal patiënten per praktijk lager, 1095 in 2020. Ook zien we een stijging van het gemiddelde aantal nieuw gestarte behandeltrajecten per praktijk.

Gemiddeld aantal consulten per behandeltraject gedaald

De stijging in het gemiddelde aantal patiënten en nieuw gestarte behandeltrajecten per praktijk zou het gevolg kunnen zijn van het inhalen van ‘uitgestelde’ zorg tijdens de coronapandemie. Het gemiddelde aantal verrichtingen per praktijk en het gemiddelde aantal consulten binnen een behandeltraject zijn in 2022 daarentegen juist iets gedaald ten opzichte van 2021. Oorzaken voor deze daling kunnen liggen in de veranderingen in de samenstelling van de praktijken binnen de Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, of in veranderingen in de zorg, zoals veranderingen in de zorgvraag, of veranderingen in vergoedingen. Nader onderzoek hiernaar is gewenst.

Samenvatting

Dit rapport bevat cijfers over het zorggebruik van 896.408 patiënten die in 2022 zijn behandeld door 6758 therapeuten in 489 fysiotherapiepraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Bron: fysionieuws.nl

Share the Post:

Gerelateerde berichten

Artrose-patiënten-maken-steeds-vaker-gebruik-van-fysiotherapie

Artrose patiënten maken steeds vaker gebruik van fysiotherapie

Terwijl steeds minder artrose patiënten een knie- of heupprothese krijgen, maken ze steeds meer gebruik van fysio- en oefentherapie. Maar dat geldt niet voor patiënten die hun eigen risico niet hebben verbruikt. Sinds 2018 wordt fysio- en oefentherapie vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering om deze zorg te stimuleren. Dat lukt, maar het eigen risico is mogelijk een belemmering.

Lees meer

Tarievenlijst

Intake, onderzoek en screening

52,50
 •  

Intake en onderzoek na verwijzing

47,50
 •  

Behandeling

37,50
 •  

Manuele therapie

47,50
 •  

Psychosomatische fysiotherapie

47,50
 •  

Eenmalig fysiotherapeutisch onderzoek

60,-
 •  

Telefonische zitting

35,-
 •  

Toeslag voor uitbehandeling

17,50
 •  

Inrichtingstoeslag

12,50
 •  

Niet nagekomen afspraak

35,-
 •  

Eenvoudige, korte rapporten

50,-
 •  

Uitgebreide rapporten

80,
 •  

Tarieven per 1 januari 2023

MAAK EEN AFSPRAAK

Vul uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op

* Door op verzenden te klikken ga je akkoord met het verwerken van de door jouw ingevulde gegevens, zoals omschreven in ons privacy beleid. Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.